1. Umytý hovězí jazyk vložíme do vařící vody, přidáme sůl a při mírném varu necháme dojít doměkka.
2. Půl hodiny před dovařením přidáme očištěnou zeleninu v celku, cibuli a bobkový list.
3. Uvařený jazyk ponoříme na chvíli do studené vody a pak z něj odstraníme kůži. Nakrájíme na plátky.
4. Omyté rozinky nasypeme do 1 l vody a na mírném plameni necháme vylouhovat.
5. Rozinky scedíme a necháme oschnout, výluh si ponecháme.
6. Mandle spaříme, oloupeme a nasekáme na nudličky.
7. Z tuku a mouky připravíme světlou jíšku, kterou zajilejem vývarem a výluhem z rozinek. Na středním ohni 25 – 30 minut zvolna vaříme. Nakonec (již bez vaření) dochutíme solí, citrónovou šťávou (octem) a cukrem. Rozinky a mandle přidáme do omáčky a necháme prohřát.
8. Omáčka se podává k vařenému hovězímu masu, jazyku nebo k opečenému jelitu a bramborové kaši.
Podávaná s vařeným hovězím jazykem a knedlíkem byla vyhlášenou slezskou specialitou.