Chuť Hané je gastronomickým festivalem, který nabízí tradiční jídla Hané ve vytipovaných restauracích. V nich máte zajištěnu kvalitu tradiční přípravy i lokálních surovin. Vybrali jsme pro vás nejlepší restaurace regionu. Připravujeme pro vás také řadu doprovodných akcí. Jedná se o nultý ročník festivalu, který má svého velkého bratříčka trochu na sever. Jmenuje se Chuť Jeseníků www.chutjeseniku.cz
Oba gastronoicé festivaly finančně podporuje Olomoucký kraj, bez jehož podpory by se akce nemohly pořádat.
Co je to kuchyně Hané?
Haná je úrodným krajem, typická hanácká kuchyně je proto velmi pestrá. Najdeme v ní tradiční moravské koláče i spoustu masových pokrmů. V regionu působí také celá řada tradičních výrobců.
V místní kuchyni hrají velkou roli polévky. Ty byly mnohdy připravovány také jako hlavní chod. Mezi tradičními recepty najdeme mléčné, zeleninové i z masa. V této kuchyni samozřejmě - jako snad v každé jiné české, regionální - nechybí omáčky.
Častým pokrmem běžného Hanáka byly tzv. brambory na loupačku, zapíjené podmáslím nebo mlékem. Takové jídlo byste v restauracích zřejmě neuvítali :).
Haná
Hanou je myšlena moravská roviny mezi kroměříží, Vyškovem, Prostějovem, Litovlí, Šternberkem, Lipníkem, Holešovem, Napajedly. Název byl odvozen od jména řeky Haná.