Středně velká husa, jablka, hřebíček, kmín, voda
Postup: 1. Husu očistíme, omyjeme pod horkou tekoucí vodou, osolíme, posypeme kmínem.
2. Místo klasické nádivky zvolíme jablka, do kterých jsme zapíchali hřebíčky.
3. Husu pečeme přikrytou v pekáči v horkovzdušné troubě 4-5 hodin. Pečeme ji ve vlastním tuku pozvolna při 140-120 °C pěkně doměkka a jen trochu podléváme horkou vodou. Pokud je husa velmi tučná, odebereme tuk dříve, než ji začneme podlévat.
4. Nezapomínáme propichovat kůži vidličkou, obzvláště mezi stehny a mezi tělem a křídly, ale pozor: nepropichujeme však až do masa, musí vytékat tuk, ne šťáva z masa! Husí tuk je velmi chutný a později se může hodit.
5. Jakmile je husa měkká, grilujeme ji nepřikrytou cca 30 min, až se udělá hnědavá kůrčička.
6. Pokud máme i husí játra dáme je péct nejlépe zvlášť do menšího kastrolu s trochou másla a solíme až úplně ke konci, aby nám neztvrdla.