Nejprve si připravíme nudlové těsto: mouku se špetkou soli dáme na vál a doprostřed uděláme důlek, do kterého rozklepneme 2 vejce a postupně přidáváme vodu. Vypracujeme tuhé vláčné těsto, které se nesmí lepit na vál. Rozdělíme ho na více bochánků a necháme chvíli odpočinout.
Z každého bochánku vyválíme tenkou placku a necháme proschnout. Suché těsto krájíme do požadovaných tvarů.
Vepřové maso omyjeme pod horkou vodou, osolíme, opepříme a nakrájíme na malé kousky, které promícháme se strouhankou a vejcem.
Směs masa zabalíme do nudlového těsta a vytvoříme tak plněné knedlíčky. Bochánky musíme pevně uzavřít, aby nám maso při vaření z knedlíčku nevypadlo.
Ty dáme vařit v osolené vodě.
Na talíři omastíme bochánky vyškvařeným špekem a posypeme strouhankou.
Masovou směs můžeme připravit také z mletého masa, případně ochutit kořením dle libosti. Možná je také varianta s přidáním trochy povařených hub do masové směsi.
Jesenické masové knedlíčky podáváme nejlépe se zapečeným bramborovým salátem, případně s bramborami v různých úpravách.