Jelení hřbet omyjeme, lehce osušíme a osolíme. Maso důkladně prošpikujeme nudličkami špeku a vložíme do pekáče, který před tím vymastíme olejem. Maso podlijeme vývarem a pečeme 60-90 minut při nízké teplotě (140°C) zakryté víkem.
Po 60-90min maso otočíme a pečeme dál bez poklice. Přidáme nakrájenou cibuli, nastrouhanou mrkev, kořen petržele a několik kuliček pepře, nového koření a jalovce.
Vše necháme společně péct asi 20 minut.
Mezitím si nachystáme smetanu, tu lehce povaříme. Z pekáče vybereme tuk a namísto něj do něj nalijeme horkou smetanu.
Dále přidáme vývar a menší skleničku červeného vína.
Omáčku dobře provaříme a nakonec propasírujeme přes síto. Omáčku můžeme zahustit dobře promíchanou směsí hladké mouky a vývaru nebo vody.
Jelení pečeni na jesenický způsob podávejte s bramborovým svítkem, chybu ale neuděláte ani s bramborovým či houskovým knedlíkem.